Friskbagte havregrødsboller

Havregrødsboller – en opskrift til at undgå madspild

Jeg gætter på at andre børnefamilier også oplever det her. Nogen morgner er der ikke en smule tilbage, andre morgner står der en halv gryde uspist havergrød. Før vi fik høns stod valgene mellem at smide det ud, eller strikke det om. Og jeg kan ikke fordrage madspild – det skal undgås så meget som muligt. Så selv om hønsene er ret glade for havregrød så bliver resterne for det meste brugt til boller.

Rester af grød behøver ikke at gå til spilde, strik dem om til lette havregrødsboller

“Opskriften” på minus-madspild havregrødsboller

Det er altså kun når jeg bager kager at jeg som sådan følger en opskrift. Brød er en fornemmelsessag og når man har bagt længe nok ved man ligsom bare hvornår en dej er god. Så derfor er det her mere en beskrivelse af fremgangsmåde mere end en opskrift.

Men altså:

Jeg gemmer overskudsgrød fra et par dage i en bøtte i køleskabet. Når der er en god stor portion tager jeg grøden op i røreskålen og rører op med lidt vand. Havregrød bliver noget stivt klister af at stå, så tag lidt vand af gangen til det er en lind suppe. Kommer du alt Vandet i med det samme får du bøvl med klumper.

Så kommer jeg en god teske salt og lidt gær i. Mængden af gær afhænger af hvor travlt du har. Er jeg så tjekket at jeg har rørt dejen om morgenen kommer jeg måske en 10-12g i. Så står den og langtidshæver indtil om eftermiddagen. Men skal det gå hurtigere bruger jeg måske 25-30g.

Nogen gange kommer jeg en god kopfuld havregryn i også, men for det meste får den bare lidt grahamsmel og hvedemel for resten. Man kan sagtens rører det i hånden, men det er lidt sjovere med en røremaskine. Det meste er lidt sjovere med en røremaskine.

Det skal være en ret tør/fast dej. Tit ser jeg på den og tænker at den nok er blevet for tør. Men når der er havregrød i dejen bliver den ret våd i løbet af hævningen. Jeg kan ikke gøre rede for kemien i det, bare konstaterer at sådan er det.

undgå madspild lav grød til havregrødsboller
Man tror den er for tør, men den her dej er faktisk perfekt, nu skal den bare hæve.

Når dejen er tilpas hævet, hvilket vil sige i hvert fald dobbelt størrelse, tager jeg dejen i skefulde og lægger på bageplader. Hvis jeg er tålmodig lader jeg dem lige hæve en halv time, men for det meste ryger de i ovnen med det samme og det bliver også fint.

Friskbagte havregrødsboller
friskbagte boller med smør

Hverdage

Det her er boller der nemt slår hvad vi kan købe i den lokale Guldbager. De er nemme at smække sammen og gode at have i fryseren til hverdagene. Der er ikke nogen trivl om at man kan bage et mere lækkert surdejs-stenkværnet-gammel-kornsort fancy brød. Men nu er der jo flest hverdage hvor der bare skal noget fornuftigt på bordet – og så er det jo et plus at vi undgår madspil. Jeg plejer at bage to plader og så fryse de fleste ned med det samme. Så er der boller til ca en uge. Vi tør bare et par stykker op ad gangen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *