hyldeblomstmarmelade

Marmelade og saft af hyldeblomst – to opskrifter i en

For en uges tid siden var Kildsen og jeg ude og plukke hyldeblomster. Det foregik primært ved at jeg forsøgte at komme i nærheden af træerne uden at komme alt for meget i karambolage med de brændenælder der bare altid vokser omkring de bedste hyldetræer, mens Kildsen stod og pegede og kommanderede om hvilke blomsterklaser jeg skulle plukke. Meget hyggelig eftermiddag.

Hyld skal selvfølgelig bruges til hyldeblomstsaft. Og jeg har en opskrift jeg har fået af min mormor for 15 år siden og som jeg tager frem hvert år – og ender med ikke at følge.

Det er en svær disciplin at lade saften stå og trække længe nok, man har virkelig lyst til at smage mere eller mindre med det samme. Men jeg synes nu den skal stå i mindst 5 dage for at blive rigtig god.

Og når saften så er siet fra begynder et helt nyt projekt – hyldeblomstmarmelade.

opskrift på hyldeblomstsaft
Hyldeblomssaften er klar til at komme i kælderen, hvor den skal stå og trække smag.

Hyldeblomstsaft (min slumpe opskrift – ikke mormors)

Ca 40-50 hyldeblomstskærme – der kan ikke være for mange!

Et halvt brev citronsyrer

2-3 økologiske citroner skåret i skiver

1,5 liter vand – eller lidt mere så blomsterne er dækket

Ca. 300 g. brun farin

Ca. 400 g. hvidt sukker eller rørsukker

(en lille teske atamon)

hjemmelavet hyldeblomstsaft
To en halv flaske hyldeblomstsaft blev det til i denne omgamg

Jeg gennemgår alle blomsterklaserne, fjerner eventuelle dyr og klippe de tykkeste stængler af. Hvis du bare vil lave saft og ikke marmelade bagefter er det lige meget med stænglerne. Der er nogle opskrifter der siger at blomsterne skal skylles først, men for mig at se vasker man en masse smag væk hvis man gør det – så kan man lige så godt bare købe saften færdiglavet.

Citronerne skærer jeg i tynde skiver og kommer i – igen, hvis du ikke vil lave marmelade er det ikke så vigtigt – så kan du sådan set bare presse dem og komme saften i og så bruge skallen til noget andet – saltede citroner for eksempel.

Jeg kommer det hele i en gryde – koger vandet op i elkedel og hælder over. Så smager jeg lidt på saften og justerer måske lidt på mængden af sukker. Og så skal det sådan set bare stå så koldt som muligt i ca. fem dage. Jeg har på ingen måde plads i mit køleskab til en stor gryde i fem dage, så jeg lægger de økologiske principper lidt på hylde og kommer en lille smule atamon i og stiller det i det koldeste hjørne i kælderen.

Når det smager som du vil have det, hældes væsken gennem et stykke stof – jeg bruge en saftpose, men et viskestykke er også fint, og det hældes på flasker. Jeg plejer at komme en del på plastflaske og fryse det. Det er så fedt at finde en flaske hyldeblomstsaft frem i løbet af vinteren og man behøver ikke at bekymre sig om holdbarhed.

Hyldeblomstmarmelade

Og så er det marmelade tid! Opskriften er næsten ikke en opskrift. Når du først har lavet saft er hyldeblomstmarmelade noget af det nemmeste at lave – det er sådan set halvt færdigt allerede.

hyldeblomstmarmelade
Den færdige marmelade med en helt særlig smag.

Du tager blomster og citron, kommer det i en gryde med lidt ekstra vand i bunden og koger det ind til blomsterstilkene er møre. Det tager nok en halv times tid. Så kommer jeg ekstra sukker i, smag dig frem hvor meget der skal til, det er jo sødt i forvejen fra saften, og koger det ind til det har en tyk marmelade konsistens. Så skal de i nogle rene glas og på lager – hvis det da ikke skal spises med det samme. Det smager lidt som engelsk arpelsinmarmelade, sødt og bittert og med den der smag af hyld som jeg ikke helt kan beskrive hvad er.

Spis den på brød, spis den med ost eller lav en dessert ala trifli.

 

 

 

 

 

2 tanker om “Marmelade og saft af hyldeblomst – to opskrifter i en”

  1. Hej! Jeg har længe fulgt dig på insta men af en eller anden grund først opdaget din blog nu – glæder mig til at læse med fremover 🙂

    1. Hej – dejligt at du vil læse med. Jeg må jo også indrømme at der er lidt mere liv over på det hurtig medie, end her på bloggen. I den travle hverdag er det lettere at smide et instabillede op end at skrive et bologindlæg – men dejligt nå nogen følger med begge steder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *